Kandyzowany arbuz

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Kandyzowany arbuz
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

skórka z 1 arbuza

tylko biała część

pokrojona w romby

sok z limonki (może być w proszku)

1 kg cukru

przyprawy (wg uznania

może być cynamon

wanilia

liście thouli - cytrynowej pelargonii)

1 łyżeczka cukru waniliowego

sok z 1 cytryny

 

 

Przygotowanie:


Przygotuj skórkę z arbuza. Potrzebna jest tylko bała część – bez czerwonego miąższu i zielonej skórki zewnętrznej. Pokrój ją w rąby i ponacinaj. Skrop skórkę sokiem z limonki, wymieszaj i odstaw na godzinę. Dzięki temu skórka będzie bardziej zwarta. Następnie dokładnie wypłucz skórkę w zimnej wodzie. W garnku rozpuść kilogram cukru w szklance wody, dodaj przyprawy: 4 listki thouli i łyżeczkę cukru waniliowego, ewentualnie laskę wanilii, albo laskę cynamonu. Dodaj jeszcze sok z cytryny. Wymieszaj starannie, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Można podawać od razu, lub przełożyć do wyjałowionego słoika. W trzymanym w lodówce słoiku zachowa świeżość nawet przez rok.

powrót

Podobne przepisy

Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Budyń noego
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.