Anna Olson

Kandyzowane plasterki limonki


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.34)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Kandyzowane plasterki limonki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 limonki

1 szklanka cukru

1 szklanka wody

woda

cukier

 

 

Przygotowanie:


Nożem z ząbkami pokroić limonki na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę, wrzucić plasterki limonki i blanszować przez 2 minuty. Wyjąć i osączyć. Zmieszać w rondlu cukier ze szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i wrzucić plasterki limonki. Gotować na małym ogniu 10-15 minut, aż plasterki staną się przezroczyste. Wyjąć plasterki z syropu, osączyć, rozłożyć na kratce, by obeschły i zostawić na 1 godzinę. Obtoczyć plasterki limonki w cukrze. Przechowywać w szczelnym pojemniku, przełożone pergaminem lub folią spożywczą.

powrót

Podobne przepisy

Marmolada z cebuli i imbiru
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Kim chi
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia koreańska
Kompot czereśniowy z wanilią
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kiszone cytryny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Powidła morelowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.