Anna Olson

Kandyzowane plasterki limonki


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.34)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Kandyzowane plasterki limonki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 limonki

1 szklanka cukru

1 szklanka wody

woda

cukier

 

 

Przygotowanie:


Nożem z ząbkami pokroić limonki na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę, wrzucić plasterki limonki i blanszować przez 2 minuty. Wyjąć i osączyć. Zmieszać w rondlu cukier ze szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i wrzucić plasterki limonki. Gotować na małym ogniu 10-15 minut, aż plasterki staną się przezroczyste. Wyjąć plasterki z syropu, osączyć, rozłożyć na kratce, by obeschły i zostawić na 1 godzinę. Obtoczyć plasterki limonki w cukrze. Przechowywać w szczelnym pojemniku, przełożone pergaminem lub folią spożywczą.

powrót

Podobne przepisy

Mielonka ze słoika
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Maliny pasteryzowane
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Powidła morelowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Powidła śliwkowe
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Marynowany czosnek
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.