Jose Andres

Kanaryjski sos z czerwonej papryki


Przepis z programu Jose Andres prosto z Hiszpanii
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Kanaryjski sos z czerwonej papryki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki na półtorej filiżanki

6 obranych ząbków czosnku

½ łyżeczki soli morskiej

½ łyżeczki kminu

1 łyżeczka pimentonu (hiszpańskiej wędzonej, mielonej słodkiej papryki)

1 guindilla (lub inne suszone chili)

60 ml hiszpańskiej oliwy z pierwszego tłoczenia

łyżeczka octu z Jerez





Przygotowanie

W moździerzu czosnek z solą ucieramy na gładką pastę. Obracamy moździerz, zsuwając czosnek ze ścianek tłuczkiem. Dodajemy kmin, pimentón oraz chili i ucieramy, aż składniki dokładnie się połączą. Ucierając, cienką strugą wlewamy do masy oliwę, tak by ją na bieżąco wchłaniała. Dodajemy łyżeczkę wody i octu. Ruch tłuczka w moździerzu powinien być powolny, kolisty i ciągły. Stopniowo dolewamy płyny. Do podania trzymamy gotowy sos w temperaturze pokojowej.



José radzi: Do niegotowanych sosów zawierających czosnek należy używać bardzo świeżych ząbków. Starszy czosnek jest ostry i gorzki.



© Jose Andres



powrót

Podobne przepisy

Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pasta jajeczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.