Kanapki z serem, sopressą i bazylią

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Kanapki z serem, sopressą i bazylią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Kanapki:

200 g sera pecorino

10 plasterków sopressy

pół pęczka bazylii

100 g oliwek

1 filiżanka rukoli

masło



Chleb ziemniaczany:

675 g ziemniaków

5 łyżeczek suchych drożdży (albo 36 g świeżych)

3 łyżki letniej wody

2 łyżki oliwy

500 g mąki pszennej

półtorej łyżeczki soli



Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę.

Drożdże rozrobić z ciepłą wodą. Odstawić na 10 minut.

Do ziemniaków dodać drożdże, oliwę, mąkę i sól. Miksować przez 2-3 minuty. Powinno powstać kleiste ciasto (jeśli jest za suche, wlać łyżkę wody). Przełożyć je na stolnicę i zagniatać przez 3-4 minuty. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią i odstawić na 1-2 godziny, żeby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i uformować dwa spłaszczone bochenki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Oprószyć mąką, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Piekarnik i kamienie do pieczenia rozgrzać do 230°C. Przenieść chleb na rozgrzane kamienie i piec 35-40 minut. W trakcie pieczenia trzykrotnie spryskać chleb wodą. Studzić na kamieniach.

Zimny chleb pokroić i posmarować masłem. Obłożyć serem, sopressą, zieleniną i posypać oliwkami.

powrót

Podobne przepisy

Marokańska pasta z migdałów i miodu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Nadzienie grzybowo-orzechowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Quesadilla
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Wrap z jajkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ryż w stylu taco
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Nachos z fasolą i guacamole
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.