Ricardo Larrivee

Kanapki lodowe


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Kanapki lodowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 ml mąki

½ łyżeczki sody oczyszczonej

28 g posiekanej czekolady deserowej

60 ml masła

60 ml kakao

3 jaja

125 ml brązowego cukru

2 litry lodów waniliowych

 

 

Przygotowanie:


Ustaw kratkę na środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę o wymiarach 43x31 cm wyłóż pergaminem tak, aby zwisał z obu stron. Posmaruj masłem i krawędzie posyp mąką.
W misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Odstaw. W rondlu roztop czekoladę i masło z kakao. Ubij elektrycznym mikserem ręcznym na gładką masę. Odstaw. W drugiej misce ubijaj elektrycznym mikserem ręcznym jaja i brązowy cukier, aż masa będzie biała i potroi objętość. Zajmuje to około 5 minut. Zmniejsz obroty miksera na małe i dodaj sypkie składniki. Wlej czekoladę z masłem, wymieszaj łopatką. Rozsmaruj masę na blasze. Piecz przez 5 minut do chwili, kiedy wykałaczka wbita w środek placka będzie sucha. Studź przez 5 minut. Przewróć na kratkę, zdejmij pergamin. Zostaw do całkowitego wystudzenia. Przekrój placek wzdłuż na pół. Przetnij blok lodowy wzdłuż na pół, aby otrzymać dwa prostopadłościany o wymiarach 19x11,5 cm i 2 cm grubości. Połóż porcje lodów obok siebie na połowie placka, przykryj drugą częścią, kładąc ładniejszą stroną do góry. Odetnij nożem ciasto z boków, aby były równe. Przykryj i wstaw na 30 minut do zamrażalnika. Przetnij na 12 kanapek.

powrót

Podobne przepisy

Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lekkie tiramisu gotowane na parze
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Creme patissiere z granolą i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.