Jamie  Oliver

Kanapka z wołowiną i cebulą


Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

Kanapka z wołowiną i cebulą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

400 g łaty wołowej lub bavette

2 gałązki rozmarynu

2 duże cebule

5 świeżych liści laurowych

20 g niesolonego masła

oliwa

70 g ciemnego brązowego cukru

125 ml octu z czerwonego wina

1 ciabatta

oliwa extra vergine

angielska musztarda (wg uznania)

½ cytryny

1 garść rukwi wodnej



Przygotowanie:

Wyjmij mięso z lodówki i odstaw, żeby się ogrzało do temperatury pokojowej. Posyp listkami oberwanymi z gałązek rozmarynu, przykryj papierem do pieczenia i rozbij tłuczkiem lub patelnią tak, by mięso było mniej więcej tej samej grubości.

Obierz cebulę, zdejmując też pierwszą warstwę i pokrój na plastry o grubości 2 cm. Na dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą wrzuć liście laurowe, masło, cukier, wlej 1-2 łyżki oliwy i postaw na średnim ogniu.

Gdy masło się stopi, ułóż cebulę pojedynczą warstwą, posyp solą i pieprzem i smaż 5 minut. Wlej ocet, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś ok. 35 minut, aż cebula się zrumieni, ew. podlewając odrobiną wody, jeśli zacznie przywierać.

Tymczasem włóż ciabattę do piekarnika rozgrzanego to temperatury 110 stopni C, by się zagrzała.

Dopraw mięso solą morską i pieprzem. Dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzej na dużym ogniu. Skrop mięso oliwą, połóż na bardzo gorącą patelnię i smaż po 3 minuty z obu stron (średnio wysmażone) lub tak jak lubisz.

Zdejmij na talerz i odstaw na minutę, następnie pokrój w plasterki o grubości 1 cm, skrop oliwą extra vergine i wymieszaj z sokami, które wypłyną z mięsa.

Przekrój ciabattę na pół i połóż przekrojoną stroną do dołu tak, by wchłonęła soki, które wypłynęły z mięsa.

Dolną połówkę ciabatty posmaruj musztardą (jeśli lubisz), ułóż warstwy cebuli i mięsa, dołóż trochę rukwi skropionej sokiem z cytryny, przykryj wierzchem ciabatty, lekko ściśnij, pokrój na 4 części i zajadaj.



© Jamie Oliver

powrót

Podobne przepisy

Teryna owocowa z serem pleśniowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chrupiące grzanki z pomidorami i wędzoną makrelą
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gratin z boćwiną
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czipsy z warzyw
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Falafel z fasoli z sałatką
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Obazda
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.