Donna Dooher

Kanapka z oberżyną i z pesto z czarnych oliwek


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kanapka z oberżyną i z pesto z czarnych oliwek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka pesto z czarnych oliwek

¼ szklanki (60 ml) mąki

¼ łyżeczki (2 ml) gruboziarnistej soli

¼ łyżeczki (2 ml) świeżo mielonego pieprzu

1 bakłażan

pokrojony w półcentymetrowe plastry

1 szklanka (250 ml) oliwy z oliwek

1 bochenek włoskiego chleba focaccia

4 pomidory

pokrojone w cienkie plasterki

2 upieczone czerwone papryki bez skóry i pestek

1 ½ szklanki (375 ml) tartego sera asiago

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Oprószyć każdy plaster bakłażana przyprawioną mąką. Na dużej patelni rozgrzać ¼ szklanki (60 ml) oliwy z oliwek i smażyć je na średnim ogniu, aż będą zrumienione z obu stron. Osączyć na papierowych ręcznikach. Przekroić chlebek na pół i posmarować obie połówki pesto z czarnych oliwek. Na jednej ułożyć plastry bakłażana, pomidory, paprykę i posypać serem. Przykryć drugą połówką, mocno docisnąć. Przekroić kanapkę na pół, posmarować z każdej strony oliwą z oliwek. Rozgrzać dużą patelnię i na dużym ogniu podpiec kanapkę obu stron. Przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika na 10 min., aż ser się stopi.
Każdą kanapkę pokroić na 3 części. Podawać na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

Pan bagnat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Proziaki lub fajarcarze
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Aromatyczne pączki krabowe
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Smarowidło z pieczonej kaczki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania z kaczki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.