David Gaboriaud

Kanapka z łososiem, jajkiem i marynowaną cebulą


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

Kanapka z łososiem, jajkiem i marynowaną cebulą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kromki wiejskiego pszennego chleba

1 filet łososia ze skórą

2 jajka

1 mała czerwona cebula cienko pokrojona na mandolinie

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

50 ml wody

50 ml octu białego lub jabłkowego

pół pęczka koperku, grubo posiekanego, plus trochę do dekoracji

świeża kolendra do dekoracji

1 jogurt lekki

oliwa z oliwek

sok z połówki limonki

sól

biały pieprz

Marynata do łososia:

4 łyżki sosu sojowego

sok z połówki limonki plus pół limonki pokrojonej w ćwiartki

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Przygotuj marynowaną cebulę. Wymieszaj cukier, sól, wodę i ocet. Zanurz cebulę w marynacie i odstaw na co najmniej 20 min.
Przygotuj marynatę do łososia - wymieszaj składniki ze sobą, zalej filet i odstaw na 10 min.
W międzyczasie zrób dressing do kanapki: wymieszaj jogurt, sok z limonki, koperek, dopraw
solą i pieprzem do smaku. Odstaw.
Wyciągnij filet z marynaty, podsmaż go na patelni, najlepiej grillowej. Najpierw od strony skórki -
do momentu, aż się skarmelizuje. Odwróć i podsmażaj drugą stronę przez kilka minut, aż mięso się zetnie. Odstaw.
Przygotuj jajka w koszulkach. Do gotującej się wody wlej 1 łyżkę octu białego, zrób wir i
delikatnie wlej jajko do wody. Gotuj 2 min, odcedź i postępuj tak samo z drugim jajkiem.
Polej kromki chleba oliwą. Połóż kawałki ryby, krążki cebuli i jajko na kanapce. Udekoruj kolendrą, koperkiem, polej dressingiem. Dodaj kawałki limonki.

powrót

Podobne przepisy

Ptysie serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kołacz z bundzem i grillowanymi warzywami
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kanapka z wołowiną i cebulą
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Spatzle
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka

skomentuj przepis

cz3koholiczQa

postów: 6

09.10.2015 11:58

CYTUJ

Mhhh uwielbiam łososia pod każdą postacia :D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.