Gary  Rhodes

Kanapka z kurczakiem na czarno


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Kanapka z kurczakiem na czarno
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżeczka zmielonego białego pieprzu

1 łyżeczka granulowanej cebuli

1 łyżeczka zmielonego kminu

½ łyżeczki papryki w proszku

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1,5 łyżeczki granulowanego czosnku

1,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka soli

4 piersi z kurczaka

ze skórą

1 łyżka oliwy

15 g niesolonego masła

4 kromki chleba

3 – 4 pomidory

¼ sałaty lodowej

2 łyżki drobno posiekanych szalotek

sok z ½ cytryny

2 łyżki majonezu

12 plasterków boczku

oliwa

sok z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Zmieszać przyprawy i wysypać na deskę lub talerz. Położyć na przyprawach piersi kurczaka skórą do dołu i lekko przycisnąć. Rozgrzać na patelni lub płycie grillowej oliwę i masło. Położyć kurczaka skórą do dołu i smażyć ok. 5 minut, aż skóra się przypali. Odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 5 – 6 minut (w sumie ok. 10 – 12 minut). Usmażyć boczek na odrobinie oliwy na patelni lub na płycie grillowej po 30 sekund z obu stron. Sałatę pokroić w cienkie paski, wrzucić do miski, dodać szalotki, doprawić solą i pieprzem, dodać sok cytrynowy i majonez, wszystko razem dobrze wymieszać. Podpiec kromki chleba w tosterze lub na płycie grillowej. Pokroić pomidory na plasterki. Rozłożyć kromki chleba na talerzach, przykryć plasterkami pomidora. Nałożyć sałatę, umieścić w poprzek kromki po 3 plasterki boczku i na wierzch położyć pierś kurczaka. Skropić oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Kolorowe budynie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.01) melon z prosciutto
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suflet z kozim serem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kanapka ze stekiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.