Tomasz Jakubiak

Kanapka z boczkiem pieczonym na słomie z sałatką z kiszonych ogórków


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 594

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1-1,5 kg w całości

zioła: tymianek, rozmaryn, estragon

sól

pieprz

słoma (owies, pszenica, żyto, gryka)

 

2 ciabatty

łyżka masła

musztarda

miód

 

Sałatka:

5 średnich ogórków kiszonych

czerwona cebula

świeży lubczyk

2 łyżki miodu

3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Upiecz boczek. Mięso opłucz i dokładnie wysusz. Posól, popieprz i natrzyj świeżymi ziołami. Skórę natnij w kratkę. W brytfance ułóż słomę, na słomie połóż boczek i piecz półtorej godziny w 160-170 stopniach.
Ogórki pokrój na cienkie plastry, dodaj pokrojoną w krążki cebulę oraz posiekany lubczyk. Sałatkę polej miodem i oliwą. Dokładnie wymieszaj.
Musztardę wymieszaj z miodem.
Bułki przekrój i przesmaż na maśle, po czym ułóż na dole mięso, a później ogórki i musztardę.
Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Rolada z perliczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak pieczony z ziołowym masłem
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotlety po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Knedle z brukselką z górnej adygi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Udziec jagnięcy z czosnkiem i musztardą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.