Tomasz Jakubiak

Kanapka z boczkiem pieczonym na słomie z sałatką z kiszonych ogórków


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 878

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1-1,5 kg w całości

zioła: tymianek, rozmaryn, estragon

sól

pieprz

słoma (owies, pszenica, żyto, gryka)

 

2 ciabatty

łyżka masła

musztarda

miód

 

Sałatka:

5 średnich ogórków kiszonych

czerwona cebula

świeży lubczyk

2 łyżki miodu

3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Upiecz boczek. Mięso opłucz i dokładnie wysusz. Posól, popieprz i natrzyj świeżymi ziołami. Skórę natnij w kratkę. W brytfance ułóż słomę, na słomie połóż boczek i piecz półtorej godziny w 160-170 stopniach.
Ogórki pokrój na cienkie plastry, dodaj pokrojoną w krążki cebulę oraz posiekany lubczyk. Sałatkę polej miodem i oliwą. Dokładnie wymieszaj.
Musztardę wymieszaj z miodem.
Bułki przekrój i przesmaż na maśle, po czym ułóż na dole mięso, a później ogórki i musztardę.
Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Klopsiki z sałatką z arbuza i dzikim ryżem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Polędwiczki wieprzowe po chińsku
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Szaszłyki z kurczaka na herbacianych szpadkach
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Polędwiczki wieprzowe a la Wellington
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Lasagne bolognese
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażony kurczak w tymiankowej marynacie
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.