Tomasz Jakubiak

Kanapka z bakłażanem i jajkiem


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Kanapka z bakłażanem i jajkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 kromek chrupiącego pieczywa

bakłażan

oliwa

2 łyżki masła

3 jajka

sól

pieprz

łyżka oliwy

limonka

kilka listków kolendry

garść młodego szpinaku

Dressing:

3 łyżki majonezu

łyżka pasty tahini

pół cytryny

 

Przygotowanie:

Przygotuj dressing. W misce wymieszaj majonez i pastę tahini. Dodaj wyciśnięty sok z połówki cytryny.
Bakłażana pokrój w plastry i ugrilluj na patelni grillowej .
Na patelnię włóż masło, następnie wbij jajka i smaż na małym ogniu. Polewaj jajko masłem co jakiś czas. Następnie przełóż jajka na talerz.
Ugrillowanego bakłażana włóż do miski. Dodaj sól, pieprz i oliwę. Całość skrop sokiem z limonki i dodaj kilka listków kolendry.
Kromki pieczywa posmaruj masłem i grilluj na patelni. Każdą kromkę posmaruj dressingiem. Nałóż listki szpinaku, plastry bakłażana, a na wierzch maślane jajko. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Irlandzki colcannon
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Grissini
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Rożki z kurczakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Budyń parmezanowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tosty z anchois
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Frywolne śliweczki
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.