Gary  Mehigan

Kanapka dla chłopa


Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Kanapka dla chłopa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki kanapki

1 duża foccacia

20 plastrów polędwicy jagnięcej

gotowa pasta tandoori

1 kg dyni, pokrojonej w plasterki i upieczonej (z dodatkiem oliwy)

1 czerwona cebula pokrojona w piórka

200 g młodego szpinaku



Składniki tzatziki

2 ogórki

2 ząbki czosnku

250 g jogurtu greckiego

1 pęczek mięty

sok z 1 cytryny

sól i pieprz do smaku



Składniki marynowanej fety

porcja sera feta

1 pęczek rozmarynu

3 ząbki czosnku

oliwa z pierwszego tłoczenia



Przygotowanie jagnięciny

Zamarynować mięso w paście tandoori, upiec na grillu, odłożyć.



Przygotowanie tzatziki

Obrać ogórki, usunąć nasiona, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i wstawić na 15 minut do lodówki. Posiekać czosnek i miętę. Odcisnąć ogórka z nadmiaru płynu, dodać czosnek, miętę i jogurt. Wymieszać. Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku.



Przygotowanie fety

Wymieszać wszystkie składniki co najmniej dzień wcześniej.



Przygotowanie kanapki

Rozciąć focaccię wzdłuż. Rozsmarować na spodzie tzatziki. Ułożyć plastry jagnięciny z grilla, na to plastry upieczonej dyni. Posypać liśćmi szpinaku, plasterkami cebuli i kawałkami fety. Przykryć wierzchem focaccii. Podzielić na porcje i podawać.



powrót

Podobne przepisy

Miętowy kuskus
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Nerkowce z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pieczone szparagi, marchewki i młode ziemniaki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.