Gary  Mehigan

Kanapka dla chłopa


Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Kanapka dla chłopa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki kanapki

1 duża foccacia

20 plastrów polędwicy jagnięcej

gotowa pasta tandoori

1 kg dyni, pokrojonej w plasterki i upieczonej (z dodatkiem oliwy)

1 czerwona cebula pokrojona w piórka

200 g młodego szpinaku



Składniki tzatziki

2 ogórki

2 ząbki czosnku

250 g jogurtu greckiego

1 pęczek mięty

sok z 1 cytryny

sól i pieprz do smaku



Składniki marynowanej fety

porcja sera feta

1 pęczek rozmarynu

3 ząbki czosnku

oliwa z pierwszego tłoczenia



Przygotowanie jagnięciny

Zamarynować mięso w paście tandoori, upiec na grillu, odłożyć.



Przygotowanie tzatziki

Obrać ogórki, usunąć nasiona, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i wstawić na 15 minut do lodówki. Posiekać czosnek i miętę. Odcisnąć ogórka z nadmiaru płynu, dodać czosnek, miętę i jogurt. Wymieszać. Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku.



Przygotowanie fety

Wymieszać wszystkie składniki co najmniej dzień wcześniej.



Przygotowanie kanapki

Rozciąć focaccię wzdłuż. Rozsmarować na spodzie tzatziki. Ułożyć plastry jagnięciny z grilla, na to plastry upieczonej dyni. Posypać liśćmi szpinaku, plasterkami cebuli i kawałkami fety. Przykryć wierzchem focaccii. Podzielić na porcje i podawać.



powrót

Podobne przepisy

Dwukrotnie pieczone suflety z koziego sera
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Obazda
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Sakiewki z fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla
Proziaki lub fajarcarze
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.