Kalmary

Przepis z programu Niewolnicy Kambuza (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Kalmary
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g sprawionych kalmarów (umytych

oczyszczonych z resztek pokarmowych i pozbawionych chrząstek)

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

1 łyżka Ouzo (Pernod lub Anis

mają podobny smak)

sok z połowy cytryny

sól i świeżo mielony czarny pieprz

grillowana papryka

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Przekroić kalmary na pół i małym, ostrym nożem delikatnie naciąć wzór w kształcie rombów, nie za głęboko. Pokroić kalmary na kawałki o szerokości 5-6 cm. Rozgrzać oliwę na patelni lub w woku i smażyć kalmary 2-3 minuty, co jakiś czas przewracając. Dodać czosnek, Ouzo i sok z cytryny, a następnie przyprawić do smaku. Smażyć mieszając jeszcze 1 lub 2 minuty i natychmiast podawać z grillowaną papryką.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki w soli i pieprzu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Małże św. Jakuba
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.