Kalmary

Przepis z programu Niewolnicy Kambuza (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Kalmary
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g sprawionych kalmarów (umytych

oczyszczonych z resztek pokarmowych i pozbawionych chrząstek)

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

1 łyżka Ouzo (Pernod lub Anis

mają podobny smak)

sok z połowy cytryny

sól i świeżo mielony czarny pieprz

grillowana papryka

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Przekroić kalmary na pół i małym, ostrym nożem delikatnie naciąć wzór w kształcie rombów, nie za głęboko. Pokroić kalmary na kawałki o szerokości 5-6 cm. Rozgrzać oliwę na patelni lub w woku i smażyć kalmary 2-3 minuty, co jakiś czas przewracając. Dodać czosnek, Ouzo i sok z cytryny, a następnie przyprawić do smaku. Smażyć mieszając jeszcze 1 lub 2 minuty i natychmiast podawać z grillowaną papryką.

powrót

Podobne przepisy

Placuszki papad z krewetkami
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Koktajl z krewetek
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Briki krabowe, sałatka z kuskusem i salsa
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kalmary faszerowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.