Laura Calder

Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg małych

umytych kalmarów

3 łyżki oliwy

1 duża

pokrojona cebula

4 – 6 średnich

pokrojonych pomidorów

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 ostra papryczka zwana ptasim językiem (langues d’oisseaux)

250 ml wytrawnego

białego wina

1 liść laurowy

garść świeżych liści tymianku

szczypta szafranu (niekonieczne)

sól i pieprz

100 g czarnych oliwek

skórka z 1/2 cytryny

sok z cytryny

1/4 szklanki posiekanej pietruszki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Pokrój kalmara tak, aby powstały krążki. Podgrzej 2 łyżki oliwy w rondlu i podsmaż kalmary mieszając od czasu do czasu. Wyjmij je i odłóż. Dodaj łyżkę oliwy i zeszklij cebulę. Dodaj pomidory, czosnek i papryczkę. Duś 10 min. Wrzuć ponownie kalmary do rondla. Zalej winem, dodaj liść laurowy, tymianek i szafran. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i duś, aż krążki kalmarów zmiękną, czyli ok. 40 min. Wyjmij papryczkę (jeśli uda ci się ją znaleźć!) i liść laurowy. Dodaj oliwki i skórkę z cytryny. Gotuj bez przykrycia przez 10 min. Danie powinno być całkiem rzadkie, ale nie tak, jak zupa. Dodaj trochę soku z cytryny. Dopraw, jeśli chcesz. Przełóż gulasz z kalmarów do miski, udekoruj pietruszką i podaj z chrupiącym chlebem.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Kalmar z grilla
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pasztet z krewetek
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z langusty, fenkułu i winogron
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mule w winie z ziołami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.