Paul Merret

Kalmary z chorizo i puree z ciecierzycy


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Kalmary z chorizo i puree z ciecierzycy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Puree z ciecierzycy:

1 puszka (400 g) ciecierzycy, osączonej i przepłukanej

1 łyżeczki mielonego kminu

szczypta suszonych płatków chili

2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione na pastę płazem noża

150 g oliwy extra virgin

sól do smaku



Dip jogurtowy:

2 łyżki jogurtu greckiego

1 czubata łyżka posiekanej świeżej kolendry



Kalmary i chorizo:

1-2 łyżki oliwy

500 g sprawionych i oczyszczonych tub i macek kalmarów, tuby pokrojone w pierścienie o szerokości 0,5 cm

250 g cienkiej kiełbasy chorizo, pokrojonej ukośnie na plasterki

12 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki

sok z połowy cytryny



Do podania:

zielenina (kiełki groszku, rukola i rukiew wodna)



Przygotowanie:

Zmiel w malakserze ciecierzycę, kmin, płatki chili i 1 ząbek czosnku, stopniowo dolewając oliwę cienkim strumieniem. Dopraw puree solą i przechowaj w misce pod przykryciem do czasu podania. Wymieszaj jogurt z kolendrą i wstaw do lodówki. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, na dużym ogniu. Podsmaż chorizo przez 3-4 min, aż się zrumieni i przełóż do miski razem z wytopionym tłuszczem na czas smażenia kalmarów. Smaż kalmary przez 3-4 min z obu stron, aż zmatowieją. Dodaj do patelni chorizo, pomidorki i pozostały ząbek czosnku i podsmaż przez minutę. Skrop zawartość patelni sokiem z cytryny i zdejmij z ognia. Rozłóż puree z ciecierzycy na 4 talerze, otocz pierścieniami i mackami kalmarów oraz chorizo. Podawaj z dodatkiem sosu jogurtowego i zieleniną.





powrót

Podobne przepisy

Makaron z owocami morza  al cartoccio
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Koktajl krewetkowy z awokado
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Napoje
Sałatka z langusty, fenkułu i winogron
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Krewetki w soli i pieprzu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.