Agnieszka Kręglicka

Kalmary w zielonym sosie


Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Kalmary w zielonym sosie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 oczyszczony

duży kalmar

mąka do panierowania

pieprz

olej do smażenia

Sos

pęczek bazylii

pęczek natki pietruszki

ząbek czosnku

1/2 szklanki oliwy

sól, pieprz, cukier, cytryna

Przygotowanie:

Składniki sosu zmiksować, powinien powstać gęsty zielony sos. Kalmara pokroić w cieniutkie paseczki. Posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Smażyć bardzo krótko na gorącym oleju. Osączyć na papierze i wymieszać z sosem. Gorące kalmary podawać na podsmażonych plastrach ziemniaków.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety z krabów
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Risotto
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suflety krabowe
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Placuszki papad z krewetkami
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Owoce morza w papierowym zawiniątku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.