Marieta  Marecka

Kalmary w cieście z sosem chili


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza, Dania na karnawał i imprezę, Dania na walentynki

odsłon: 3624

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 kg kalmarów

Ciasto:

1 szklanka mąki

ok. 150 ml piwa

2 jaja

1 cytryna

szczypta pieprzu

szczypta chili

olej do smażenia

Sos chili:

5 papryczek chili

4-5 ząbków czosnku

ok. 1,5 cm kawałek imbiru

ok. 1 szklanki cukru

ok. 1 szklanki octu winnego

⅓ szklanki wody

sól

⅓ szklanka wody + 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Przygotowanie:

3 papryczki chili, czosnek i imbir i ½ szklanki cukru wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładką pastę, jeśli trzeba dolewamy trochę wody.
Dodajemy pozostałe chili i krótko razem miksujemy, tak by kawałki chili były widoczne.
Przekładamy pastę do rondelka, dolewamy ocet, dosypujemy cukier i resztę wody. Na niedużym gazie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.
W osobnym kubeczku łączymy wodę i skrobię i dolewamy do gotującego się sosu, mieszamy i gotujemy razem jeszcze ok. 2 minut. Sos studzimy przed podaniem.
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej roztrzepane jaja, pieprz i chili. Dolewamy powoli piwo i całość ucieramy na gęste ciasto. Bardziej gęste niż na naleśniki, ale bez przesady.
Kalmary rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody, skrapiamy sokiem z cytryny.
Olej rozgrzewamy w rondelku i jak będzie bardzo gorący, zaczynamy maczać kalmary w cieście.
Na gorący tłuszcz kładziemy kalmary w cieście partiami, smażymy ok. 1-2 minut na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy od razu z sosem z chili.

powrót

Podobne przepisy

Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Potrawka z kalmarów i oliwek
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z woka ze smażonym surowym  boczkiem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.