Vienio

Kalmary na czerwonej soczewicy


Przepis z programu Ślinotok (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza

Kalmary na czerwonej soczewicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

duża szklanka czerwonej soczewicy

suszone pomidory

cebula

kalmary

skórka z cytryny

ocet winny albo jabłkowy

oliwa

pietruszka

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę w garnku wrzucamy cebulę. Po zezłoceniu cebuli wsypujemy soczewicę i posiekane suszone pomidory.
Gotujemy wodę. Na dwie szklanki wrzątku przypada 1 szklanka soczewicy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu.
Kalmary kroimy i nacinamy w kratkę.
Szpinak i sałatę polewany sosem. Doprawiamy solem i pieprzem.
Startą skórkę z cytryny wcieramy w kalmary. Następnie kroimy je na podłużne paski (od nóżek do główki).
Tak przygotowane kalmary wkładamy do plastikowego pudełka i zalewamy po pół szklanki octem winnym i oliwą. Dodajemy czosnek. Dzięki temu powstaje aromatyczna marynata.
Na patelnię grillową wrzucamy powoli kalmary, tak, by patelnia się nie wystudziła. Grillujemy. Na sam koniec dodajemy do nich przygotowaną wcześniej marynatę. Redukujemy sos.
Na talerzu układamy zgrabny kopczyk soczewicy, na nim układamy kalmary. Polewamy sosem całość i posypujemy pietruszką

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Kalmary grillowane podane z sałatką z mango
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kalmary faszerowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Małże z chili, trawą cytrynową i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

chochlik

postów: 1

05.10.2015 13:49

CYTUJ

super :D

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.