David Gaboriaud

Kalmary grillowane podane z sałatką z mango


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

odsłon: 283

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kalmary świeże lub mrożone (oczyszczone)

olej do smażenia

 

Marynata:

pół papryczki chili

1 łyżka octu ryżowego

2 łyżki oliwy z oliwek

łyżeczka cukru

dwie szczypty soli

 

Sałatka:

1 mango

pół awokado

1 ogórek

kilka listków sałaty rzymskiej

świeża kolendra

2 plastry świeżego imbiru

1 mała czerwona cebula

sól

łyżka oliwy z oliwek

sok z połowy limonki

 

 

Przygotowanie:

Marynata: chili drobno posiekaj. Do słoika włóż cukier, sól, ocet, oliwę i chili. Zamknij szczelnie słoik i wstrząśnij energicznie, by połączyć ze sobą wszystkie składniki. Otwórz słoik i odstaw.

Kalmary opłucz i starannie odsącz z nadmiaru wody. Natnij grzbiety kalmarów ostrym nożem.
Rozgrzej patelnię grillową, wlej olej i smaż kalmary z obu stron (maksymalnie minutę).
Zdejmij grillowane kalmary z patelni i przełóż je od razu do słoika z marynatą. Zamknij słoik i wstrząśnij nim. Otwórz słoik i odstaw.

Mango pokrój w kostkę. Ogórka pokrój w cienkie paski (użyj mandoliny lub obieraczki do warzyw). Cebulę pokrój w piórka. Plastry imbiru pokrój w cienkie paski (zapałki).
W misce wymieszaj wszystkie powyższe składniki. Dodaj listki sałaty rzymskiej, sok z limonki, łyżkę oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj.
Awokado przekrój na pół wzdłuż i wyjmij pestkę. Obierz ze skóry i pokrój każdą połówkę w cienkie pół plastry.
Przełóż sałatę z mango na talerz, ułóż plastry awokado i po jednym grillowanym kalmarze. Danie udekoruj listkami kolendry. Smacznego!



powrót

Podobne przepisy

Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.