Marieta  Marecka

Kalarepki faszerowane rillette de canard


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Kalarepki faszerowane rillette de canard
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 kalarepki

1 szklanka rillette de canard lub pasztetu

2 łyżki natki pietruszki

1 cebula lub 4 szalotki

½ szklanki mleka

1 ząbek czosnku

½ szklanki ugotowanej kaszy owsianej

sól

pieprz

oliwa

szczypta cukru

 

Przygotowanie:

Kalarepki obieramy i wydrążamy, zostawiając ok. 5-7 mm ścianki. Wnętrze kalarepki zostawiamy na surówkę, a wydrążone warzywa gotujemy.
Do rondla nalewamy mleko i wodę, dodajemy cukier i szczyptę soli. Do gotującego się płynu wkładamy kalarepki i gotujemy, aż będą prawie miękkie, ale nie będą się rozpadać.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pietruszkę szatkujemy. Cebulkę dusimy na patelni z odrobiną oliwy, następnie przeciskamy do niej czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy natkę pietruszki.
Rillette z kaczki mieszamy z cebulką, kaszą i nakładamy do podgotowanych kalarepek. Układamy w naczyniu do zapiekania lekko skropionego oliwą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut, aż się ładnie zapieką. Podajemy gorące!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.