Kylie Kwong

Kalafior pod kruszonką


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Kalafior pod kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średni kalafior

115 g + 1 łyżka masła

¾ szklanki mąki

sól

pieprz

2 garście płatków owsianych

150 g tartego cheddara

2 duże pomidory

3 – 4 gałązki świeżego tymianku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Podziel kalafiora na różyczki, głąb pokrój na nieduże kawałki i ugotuj wszystko na parze w 10 minut, żeby został lekko twardawy. 115 g masła stop i odstaw, żeby nieco przestygło. Zmieszaj w misce mąkę, płatki owsiane i starty ser, dopraw szczyptą soli i pieprzu, a następnie powoli wlewaj stopione masło, aż kruszonka będzie miała odpowiednią grudkowatą konsystencję. Przełóż ugotowany kalafior do naczynia do zapiekania, pokrój pomidory na plasterki i rozłóż na kalafiorze. Podziel łyżkę masła na kawałeczki i rozłóż na warzywach. Posyp pomidory listkami tymianku, szczyptą soli i pieprzu. Rozłóż kruszonkę na wierzchu i wstaw zapiekankę do piekarnika na 20 – 30 min.

powrót

Podobne przepisy

Pikantne buraczki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Złociste cebulki
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.