Kylie Kwong

Kalafior pod kruszonką


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Kalafior pod kruszonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średni kalafior

115 g + 1 łyżka masła

¾ szklanki mąki

sól

pieprz

2 garście płatków owsianych

150 g tartego cheddara

2 duże pomidory

3 – 4 gałązki świeżego tymianku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Podziel kalafiora na różyczki, głąb pokrój na nieduże kawałki i ugotuj wszystko na parze w 10 minut, żeby został lekko twardawy. 115 g masła stop i odstaw, żeby nieco przestygło. Zmieszaj w misce mąkę, płatki owsiane i starty ser, dopraw szczyptą soli i pieprzu, a następnie powoli wlewaj stopione masło, aż kruszonka będzie miała odpowiednią grudkowatą konsystencję. Przełóż ugotowany kalafior do naczynia do zapiekania, pokrój pomidory na plasterki i rozłóż na kalafiorze. Podziel łyżkę masła na kawałeczki i rozłóż na warzywach. Posyp pomidory listkami tymianku, szczyptą soli i pieprzu. Rozłóż kruszonkę na wierzchu i wstaw zapiekankę do piekarnika na 20 – 30 min.

powrót

Podobne przepisy

Fit batoniki z płatków i orzechów
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Dwukrotnie pieczone suflety z koziego sera
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Aromatyczne pączki krabowe
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Marynowany ser kozi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone szparagi z przepiórczymi jajkami i parmezanem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Omlet biszkoptowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.