Kaiserschmarnn

Kaiserschmarnn
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 2.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 4 jaja
  • ok. ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki mleka
  • masło do smażenia
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki pasty z wanilii
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka drobnego cukru np. trzcinowego
Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dolewamy mleko, pastę z wanilii, dodajemy mąkę i ucieramy łyżką lub mikserem. Całość powinna być dość gęsta, ale bez grudek mąki.
Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli, na koniec dosypujemy cukier puder. Mieszamy delikatnie białka z masą z żółtek.

Rozgrzewamy ok. łyżki masła na średniej patelni i wlewamy na nią ciasto. Na niezbyt dużym ogniu smażymy omlet na złoto, następnie odwracamy go smażymy chwilę, aż się zetnie i zaczynamy go szarpać drewnianą łopatką lub widelcem na mniejsze kawałki. Jednocześnie posypujemy cukrem trzcinowym, żeby lekko się skarmelizował. Ściągamy z patelni, nakładamy gdzieniegdzie ulubiony dżem lub konfiturę i posypujemy cukrem pudrem, podajemy od razu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA