Kaczka przygotowana metodą confit, podana z puree z selera, sosem żurawinowym i pieczonymi burakami

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki

Kaczka przygotowana metodą confit, podana z puree z selera, sosem żurawinowym i pieczonymi burakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 kaczka

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka tymianku

kilka goździków

1 łyżeczka rozmarynu

sól pieprz do smaku

papryka czerwona ostra i słodka do smaku

sok z cytryny

150 g masła klarownego

1,5 litra smalcu z kaczki



puree z selera:

3 średniej wielkości selery

1 łyżka masła

500 ml mleka

sól, pieprz, imbir, gałka muszkatowa do smaku



sos malinowo-żurawinowy:

25 dag malin świeżych lub mrożonych

5 dag suszonej żurawiny

150 ml wina czerwonego wytrawnego

15 ml octu winnego czerwonego

15 ml oleju rzepakowego

3 łyżki miodu

4 łyżki domowej konfitury żurawinowej do mies

sól, pieprz, czosnek mielony do smaku



pieczone buraki:

3 buraki

świeża bazylia

papryczki

liście buraków



Przygotowanie:

Kaczkę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Do miseczki włożyć wszystkie przyprawy, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie wymieszać i do tak przygotowanej marynaty włożyć kaczkę. Zostawić na noc w lodówce. Do głębokiej patelni włożyć smalec, na rozgrzany tłuszcz włożyć kawałki kaczki, muszą być zanurzone w tłuszczu. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, przez 1-1,5 godziny. Następnie kawałki kaczki przełożyć z garnka do naczynia, zalać czystym tłuszczem (tłuszcz, który powstał podczas pieczenia - zbieramy górną warstwę tłuszczu, którym będziemy zalewać kawałki kaczki, pozostawiamy dolną warstwę z przyprawami). Kawałki kaczki zalać tłuszczem z pieczenia, następnie wstawić do lodówki na kilka dni.

Po kliku dniach wyczyścić kawałki kaczki z tłuszczu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut, do zarumienienia.

Przygotować puree z selera. Do garnka włożyć obrane, pokrojone selery, zalać mlekiem, dodać kilka kropli cytryny, by zachować ładny kolor. Ugotowane selery przełożyć do miski, dodać masło, gałkę muszkatową, imbir, pieprz biały, sól. Dokładnie zmiksować blenderem, dodać trochę mleka, w którym gotował się seler, jeśli będzie za gęste.



buraki pieczone:

Zawinąć każdego buraka w folię aluminiową i piec około 1,5 godziny w 200 stopniach w piekarniku. Upieczone buraki obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki



sos malinowo-żurawinowy:

Do rondla włożyć maliny, wlać wino i miód. Zredukować na wolnym ogniu. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować. Dodać ocet, olej, domową konfiturę do mięsa z żurawiny lub suszoną żurawinę, dokładnie wymieszać i gotować, aż się zredukuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem

Na talerzu uformować wieżyczkę z puree z selera, obok ułożyć plastry pieczonego buraka i kawałki kaczki, polać sosem żurawinowym.



przepis nadesłała Mariola Grzęda

http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com



powrót

Podobne przepisy

Cielęcina po mediolańsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Śniadanie starego McDonalda
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.