Kaczka po pekińsku

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Kaczka po pekińsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0

Składniki:

 

kaczka

ok. 2 kg

1l wody

3 łyżki miodu

1 cytryna

pokrojona na 0,5cm plasterki

3 łyżki ciemnego sosu sojowego

150ml wina ryżowego (ew. wytrawnego sherry)

 

 

Przygotowanie:


Przygotuj glazurę - wszystkie składniki, oprócz kaczki, włóż do garnka, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Nadziej kaczkę na hak do mięsa (wbij go w okolicy szyi). Trzymaj kaczkę za hak nad miską i polewaj ją jak najbardziej gorącą glazurę, aż całą zużyjesz. Powieś kaczkę w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu na co najmniej 5 godzin, najlepiej na całą noc. Ustaw kratkę na blasze do pieczenia, na dno blachy nalej ok. 150 ml wody. Połóż kaczkę na kratkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240°C i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne godzinę i 10 minut. Pokrój i podawaj kawałki w chińskim naleśniku z dymką i sosem Hoisin.

powrót

Podobne przepisy

Quesadillas z chorizo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
(odc.12)eskalopki wieprzowe z sosem pieczarkowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Algierski kurczak z daktylami i kuskusem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.