Ruth  Rogers

Kaczka gotowana na parze / pieczona


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kaczka gotowana na parze / pieczona
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średnia kaczka

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

1 duża marchew

2 główki młodego czosnku

seler naciowy

1 cytryna

2 duże szczypty nasion kopru włoskiego

młody ocet balsamiczny

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Natrzyj kaczkę solą i ponakłuwaj skórę kaczki nożem w najtłustszych miejscach. Do naczynia malaksera włóż pokrojoną marchew, główkę czosnku, białe części łodyg selera naciowego i cytrynę. Zmiel pulsacyjnie, dopraw solą, pieprzem i zmiażdżonymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Nafaszeruj kaczkę luźno przygotowanym warzywnym nadzieniem, ułóż na blasze z kratką. Nalej na dno blachy wrzątek, przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz godzinę. Po godzinie zlej wodę z blachy i skrop kaczkę octem balsamicznym. Piecz jeszcze pół godziny bez przykrycia, odwróć i dopiecz przez kolejne 20-30 minut. Zdeglasuj brytfankę octem balsamicznym z odrobiną masła i podaj kaczkę polaną powstałym sosem.

powrót

Podobne przepisy

Kacze piersi
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grillowane przepiórki z purée i sosem Porto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Kolorowa Tortilla - Bartosz Adamek
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kurczak tikka masala
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Hamburger z wołowiny
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.