Kaczka duszona w occie balsamicznym

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kaczka duszona w occie balsamicznym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kaczka o wadze około 1,2 kg

3 łyżki oliwy extra vergine

3 plastry szynki parmeńskiej

łyżeczka octu balsamicznego

sok z jednej pomarańczy

200 ml białego wytrawnego wina

szczypta nasion fenkułu

3 jagody jałowca

4 liście szałwii

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Kaczkę sprawiamy, myjemy, do środka wkładamy jagody jałowca, liście szałwii i nasiona fenkułu, obwijamy plastrami szynki i związujemy białym sznurkiem kuchennym. W naczyniu żaroodpornym podgrzewamy oliwę, smażmy kaczkę ze wszystkich stron; odlewamy wytopiony tłuszcz; doprawiamy kaczkę solą i pieprzem, polewamy białym winem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160-170° Celsjusza około 50 minut (lub na wolnym ogniu pod przykryciem), od czasu do czasu podlewając kaczkę sosem własnym. Dolewamy sok pomarańczowy i kilka kropel octu balsamicznego i gotujemy 5 minut. Delikatnie usuwamy sznurek kuchenny i kroimy kaczkę na kawałki, tak żeby każdy był obwinięty szynką, i układamy na półmisku. Usuwamy nadmiar tłuszczu z sosu, dodajemy ocet balsamiczny i odparowujemy, aż nabierze konsystencji syropu i polewamy nim kaczkę. Podajemy ciepłe danie.

powrót

Podobne przepisy

Cynaderki duszone z puree z marchewki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Przepiórki w czerwonych winogronach
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łopatka z dzika duszona w liściach kapusty
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.