Kacza pierś w sosie pieprzowym

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kacza pierś w sosie pieprzowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kacza pierś

łyżka koniaku

2 łyżki czerwonego wina

2 łyżeczki odsączonego zielonego pieprzu w słonej zalewie

pół miarki bulionu z cielęciny

łyżeczka masła

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200°. Ponacinać pierś kaczki i wytopić tłuszcz na patelni. Odlać go i przełożyć kaczkę na 10 min do piekarnika. Wyjąć i odstawić na czas przygotowania sosu.
Zdeglasować patelnię koniakiem i winem, zredukować płyn do połowy objętości. Dodać pieprz i bulion i znów zredukować o połowę. Zdjąć z gazu i wmieszać masło.
pokroić mięso. Polać sosem i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.