Jogurtowe curry z kurczakiem

Jogurtowe curry z kurczakiem
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Grzegorz Łapanowski

Seria kulinarna:
Ł'apetyt 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kmin rzymski, czosnek, chili, garam masalę, kolendrę, cukier, sok z cytryny i połowę oleju ucieramy w moździerzu. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy marynatę oraz jogurt i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie sprawiamy kalafior oddzielając różyczki od kłącza. Kłącze możemy wykorzystać jeżeli je obierzemy, odrzucimy zdrewniałe części i pokroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy ghee i olej rzepakowy. Smażymy kalafiora by się zezłocił i zdejmujemy z patelni. Następnie na patelni smażymy kurę oczyszczoną z marynaty. Łączymy podsmażoną kurę z kalafiorem i chwilę dusimy. Danie podajemy z tłuczonymi orzechami nerkowca i świeżą kolendrą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA