Ainsley Harriot

Jogurt grecki - domowy


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Jogurt grecki - domowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 litr pełnotłustego mleka od krowy (może być też mleko owcze lub kozie)

kilka łyżek dobrego jogurtu

najlepiej greckiego (dostępny w niektórych delikatesach)

 

 

Przygotowanie:


Mleko doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na małym ogniu przez pół godziny. Ostudzić, tak, by mleko było lekko ciepłe. Jogurt rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka i dodać do przegotowanego mleka, wymieszać. Mleko z jogurtem przelać do ceramicznego naczynia, przykryć ściereczką lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach jogurt powinien być gotowy.

powrót

Podobne przepisy

Tażin z ciecierzycą, harissą i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
(odc.020) marynowana czerwona cebula
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Japońskie kulki jaglane z komosą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Goańskie paszteciki z wieprzowiną
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Puree pietruszkowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kuleczki orzechowo-pomarańczowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.