Adam Chrząstowski

Jesiotr w borowikach


Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 22349

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

700 g fileta z jesiotra

50 g suszonych borowików w plastrach

200 g borowików mrożonych

100 ml oliwy

1 szalotka

2 posiekane ząbki czosnku

6 pomidorków koktajlowych

3 łyżki siekanej natki pietruszki

1 jajko roztrzepane

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Jesiotra obsmaż tylko od strony skóry i przypraw. Suszone borowiki zagotuj w niewielkiej ilości wody i odstaw na 5 minut. Wodę od grzybów zlej przez sito, aby zebrać ewentualny piasek. Plasterki grzybów wypłucz w bieżącej wodzie. Powierzchnię jesiotra posmaruj roztrzepanym jajkiem i przyklej do niej plastry borowika, na kształt łuski. Wodę, w której moczyły się grzyby odparuj by uzyskać esencję o smaku grzybowym. Na oliwie zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek. Na tym podduś pokrojone borowiki podlewając esencją z suszonych grzybów. Rybę wstaw do piekarnika na najwyższą półkę pod rozgrzany grill i opiekaj tylko do średniego wysmażenia. Przed podaniem, do duszonych borowików, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i natkę pietruszki. Dopraw i wyłóż na spód talerza. Na grzyby ułóż rybę.

powrót

Podobne przepisy

Filet z łososia z salsą malinową
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Okoń morski w warzywach
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Kotleciki z solonego dorsza z confit z papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dorsz w sosie maślanym
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Rolada z dziczyzny z sosem z derenia
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.