Tomasz Jakubiak

Jesienny krem z topinamburu


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 9035

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego

70 dag topinamburu

1 kolba kukurydzy

2 x duży por

2 ząbki czosnku

0,5 l mleka

łyżeczka chrzanu

2 łyżki masła 82%

skórka i sok z jednej cytryny

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Paluszki chlebowe:

20 g drożdży

¾ szklanki letniej wody

2 łyżki oliwy

1 łyżka mleka

łyżeczka soli i cukru

3-4 szklanki mąki

łyżeczka czarnuszki

Przygotowanie:


Do garnka wlej bulion, do niego włóż topinambur, kukurydzę i gotuj aż będzie półmiękkie. Wyciągnij kukurydzę i za pomocą noża zetnij ziarna. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła i usmaż na nim posiekanego pora, ziarna kukurydzy i czosnek, gdy już się zarumieni dodaj sok i skórkę z cytryny i sól. Warzywa dodaj do bulionu z topinamburem, dolej mleko, gotuj aż topinambur będzie miękki. Całość lekko ostudź i przełóż do blendera. Dodaj chrzan, sól, pieprz i miksuj na delikatny krem. Teraz krem przetrzyj przez sito i wstaw na ogień. Gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Drożdże włóż do dużej miski i rozpuść w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mleko, sól i cukier. Do wszystkiego dodawaj mąki wciąż wyrabiając. Powinno powstać gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Ciasto rozwałkuj. Posyp uprażoną czarnuszką i pokrój na 0,5 cm paski. Piekarnik nagrzej do 250 stopni C i na pergaminie włóż do niego paluchy. Piecz aż lekko się zarumienią i wyrosną.

powrót

Podobne przepisy

Ostra zupa z czarną fasolą i nachos z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zielona zupa z makaronem udon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.