Tomasz Jakubiak

Jesienny krem z topinamburu


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 9233

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego

70 dag topinamburu

1 kolba kukurydzy

2 x duży por

2 ząbki czosnku

0,5 l mleka

łyżeczka chrzanu

2 łyżki masła 82%

skórka i sok z jednej cytryny

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Paluszki chlebowe:

20 g drożdży

¾ szklanki letniej wody

2 łyżki oliwy

1 łyżka mleka

łyżeczka soli i cukru

3-4 szklanki mąki

łyżeczka czarnuszki

Przygotowanie:


Do garnka wlej bulion, do niego włóż topinambur, kukurydzę i gotuj aż będzie półmiękkie. Wyciągnij kukurydzę i za pomocą noża zetnij ziarna. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła i usmaż na nim posiekanego pora, ziarna kukurydzy i czosnek, gdy już się zarumieni dodaj sok i skórkę z cytryny i sól. Warzywa dodaj do bulionu z topinamburem, dolej mleko, gotuj aż topinambur będzie miękki. Całość lekko ostudź i przełóż do blendera. Dodaj chrzan, sól, pieprz i miksuj na delikatny krem. Teraz krem przetrzyj przez sito i wstaw na ogień. Gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Drożdże włóż do dużej miski i rozpuść w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mleko, sól i cukier. Do wszystkiego dodawaj mąki wciąż wyrabiając. Powinno powstać gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Ciasto rozwałkuj. Posyp uprażoną czarnuszką i pokrój na 0,5 cm paski. Piekarnik nagrzej do 250 stopni C i na pergaminie włóż do niego paluchy. Piecz aż lekko się zarumienią i wyrosną.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik pikantny
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kartoflanka z brukwią
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa jabłkowa z curry
Przepis z programu Pyszne i zdrowe inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Wiosenne inspiracje - Rozkosz wiosenna
Przepis z programu Wiosenne inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Zupa z zielonej kapusty i pomidorów i filet z dorady
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.