Anna Olson

Jesienna sałatka warzywna


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Jesienna sałatka warzywna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g całych buraków cukrowych (około 4 średnich)

675 g ziemniaków

450 g korzenia selera

6 łyżek oliwy

sól i pieprz

1 łyżka białego octu winnego

1 łyżka startego chrzanu

1 łyżeczka musztardy diżońskiej

2 łyżki posiekanego świeżego koperku

¼ szklanki majonezu

1/3 szklanki kwaśnej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Nagrzej piekarnik do 175°C. Obierz i pokrój w kostkę buraki, selera oraz ziemniaki i umieść każde z warzyw w 3 osobnych żaroodpornych naczyniach. Skrop zawartość każdej formy 2 łyżkami oliwy z oliwek i lekko dopraw do smaku. Przykryj naczynia folią i piecz warzywa do miękkości (seler potrzebuje ok. 30, ziemniaki około 40 a buraki 50 min), a następnie odstaw do ostygnięcia.
Wymieszaj starannie ocet z chrzanem, musztardą, koprem, majonezem oraz śmietaną. Wymieszaj warzywa z sosem i dopraw do smaku. Dobrze jest przygotować sałatkę dzień wcześniej i starannie wymieszać przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.