Jednogarnkowy kurczak z trawą cytrynową i czosnkiem

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Jednogarnkowy kurczak z trawą cytrynową i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilogram kawałków kurczaka

cebula

8 - 10 niewielkich ziemniaków

150 ml bulionu drobiowego z kostki

puszka pomidorów

¼ litra mleka kokosowego

łodygi trawy cytrynowej

3 ząbki czosnku

kawałek świeżego imbiru

 

 

Przygotowanie:


Mięso wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy obraną i grubo pokrojoną w plastry, piórka lub kawałki cebulę i całe ziemniaki. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy pomidory wraz z sokiem. Z trawy cytrynowej usuwamy końcówki i zewnętrzną, zdrewniałą warstwę, nacinamy i miażdżymy łodygę za pomocą noża, wałka lub tłuczka, by wydobyć zapach. Wrzucamy ją do garnka wraz z czosnkiem i rozkrojonym imbirem. Gulasz możemy gotować na kuchence lub w piekarniku. Najpierw należy potrawę doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć temperaturę i gotować półtorej do dwóch godzin na małym ogniu. Przybieramy kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona jagnięcina z czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Maczanka krakowska z kajzerką
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Jagnięcina Marco Polo - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Potrawka mięsna z cebulkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.