Jednogarnkowy kurczak z trawą cytrynową i czosnkiem

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Jednogarnkowy kurczak z trawą cytrynową i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilogram kawałków kurczaka

cebula

8 - 10 niewielkich ziemniaków

150 ml bulionu drobiowego z kostki

puszka pomidorów

¼ litra mleka kokosowego

łodygi trawy cytrynowej

3 ząbki czosnku

kawałek świeżego imbiru

 

 

Przygotowanie:


Mięso wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy obraną i grubo pokrojoną w plastry, piórka lub kawałki cebulę i całe ziemniaki. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy pomidory wraz z sokiem. Z trawy cytrynowej usuwamy końcówki i zewnętrzną, zdrewniałą warstwę, nacinamy i miażdżymy łodygę za pomocą noża, wałka lub tłuczka, by wydobyć zapach. Wrzucamy ją do garnka wraz z czosnkiem i rozkrojonym imbirem. Gulasz możemy gotować na kuchence lub w piekarniku. Najpierw należy potrawę doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć temperaturę i gotować półtorej do dwóch godzin na małym ogniu. Przybieramy kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Kapłon smażony na słodko
Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak gotowany w glinianym garnku
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.