Jarska paella z grilla

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Jarska paella z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa z oliwek

2 duże cebule

żółta

pomarańczowa i czerwona papryka

2 cukinie

pieprz kajeński

pół kilo fasolki szparagowej

pół kilo ryżu

szafran

1 litr bulionu warzywnego

6-8 pokrojonych pomidorów

kilka łyżek pesto

garść orzeszków piniowych

zielenina - pietruszka

kolendra

bazylia

cytryny

krewetki lub kiełbasa (jeśli nie będzie to danie wegetariańskie)

 

 

Przygotowanie:


Na węglach rozgrzewamy jak największą patelnię. Wlewamy trochę oliwy i wrzucamy dwie duże, pokrojone cebule oraz paski żółtej, pomarańczowej i czerwonej papryki. Mieszamy. Dodajemy grubo pokrojone dwie cukinie. Warzywa posypujemy pieprzem kajeńskim i mieszamy. Do potrawy można dodawać rozmaite jarzyny – na przykład pół kilo obranej i pokrojonej na kawałki fasolki szparagowej. Wsypujemy pół kilo ryżu i mieszamy, by ziarenka pokryły się oliwą. Wlewamy litr warzywnego bulionu. Dodajemy łyżeczkę szafranu, namoczonego w trzech łyżkach ciepłej wody. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy 6 – 8 pokrojonych na kawałki pomidorów, parę łyżeczek pesto, dużą garść orzeszków pinii i masę posiekanej zieleniny – pietruszki, kolendry, bazylii. Przed podaniem potrawę dekorujemy cząstkami cytryn i zieleniną. Ci, który nie są wegetarianami mogą dodać krewetki lub kiełbaski.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona cukinia z serem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Jabłka z miętą i majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa dhal
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

#bgDzpXMaDTPyND

13.01.2012 18:39


CYTUJ

7qd2fY , [url=http://bmqlsjpdwata.com/]bmqlsjpdwata[/url], http://kdudbfhrtwxq.com/, http://abeaqmiorlmt.com/

#QVflsTSAMrQwL

08.01.2012 18:30


CYTUJ

BdAE0E <a href="http://exmivtoncmvk.com/">exmivtoncmvk</a>

#GZJmwkKs

08.01.2012 16:13


CYTUJ

Great ingsiht. Relieved I'm on the same side as you.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.