Japońskie kulki jaglane z komosą

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Japońskie kulki jaglane z komosą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 filiżanka kaszy jaglanej

1 filiżanka komosy ryżowej

1 filiżanka startego słodkiego ziemniaka

1 łyżka startego imbiru

1 łyżka octu umeboshi

pół filiżanki tahiny

1 łyżka tamari

1 filiżanka posiekanej natki kolendry

⅓ filiżanki białego sezamu

⅓ filiżanki czarnego sezamu

oliwa

woda

Przygotowanie:

Opłukane kasze zalać 4 i pół filiżankami wody. Gotować pod częściowym przykryciem, aż wchłoną płyn. Przykryć i odstawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki, poza sezamem i oliwą wymieszać, przykryć i schłodzić przez całą noc.
Formować kulki wielkości orzechów włoskich. Połowę obtoczyć w białym, połowę w czarnym sezamie. Przełożyć na blachę natłuszczoną oliwą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut. Jeśli chcemy, żeby były równo zrumienione, w połowie pieczenia należy je odwrócić.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto na naleśniki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Cukinia nadziewana brązowym ryżem i soczewicą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Zakwas na żur lub barszcz biały
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Miseczki z grzybami, tofu i pesto
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kuleczki z polenty z marakują
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: brak
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cukierki z tataraku
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.