Delia  Smith

Jambalaya


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Jambalaya
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 krewetek królewskich

10 dag chorizo

1 cebula

2 ząbki czosnku

zielone chili

2 łodygi selera

żółta

zielona lub czerwona papryka

3 pomidory

liść laurowy

17 dag ryżu długoziarnistego

350 ml bulionu rybnego

1 łyżka sosu Tabasco

garść pietruszki i szczypiorku

 

 

Przygotowanie:


Bulion rybny: 8 królewskich krewetek gotujemy przez 3 minuty w połowie litra wody, z sześciu zdejmujemy skorupki, które wrzucamy z powrotem do wrzątku i gotujemy przez pół godziny. Przecedzamy. Na patelni smażymy 10 dag chorizo – ostro doprawionych papryką wieprzowych kiełbasek, pokrojonych w kostkę. Na łyżce oleju podsmażamy średnią cebulę, by się zrumieniła. Dodajemy dwa przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, zielone chilli, oczyszczone z pestek i posiekane, dwie łodygi selera, pokrojone na małe kawałki, żółtą, zieloną lub czerwoną paprykę. Selera i paprykę smażymy przez 4 minuty, by zrumieniły się tak, jak pozostałe składniki. Dodajemy 3 średnie pomidory, obrane ze skórki i posiekane, oraz listek laurowy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wsypujemy na patelnię 17 dag długoziarnistego ryżu. Mieszamy, by ryż pokrył się tłuszczem i wlewamy 350 mililitrów rybnego bulionu, doprawionego łyżeczką sosu Tabasco. Mieszamy, wyrównujemy powierzchnię, aby ryż był całkowicie zanurzony, przykrywamy i gotujemy 20 minut na bardzo małym ogniu. Na koniec dodajemy krewetki, obrane ze skorupek, rozcięte ostrym nożem wzdłuż grzbietu i pozbawione czarnych żyłek. Jambalayę przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 minut, by krewetki się podgrzały. Tuż przed podaniem potrawę posypujemy siekanym szczypiorkiem i garstką zielonej pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sałatka z homara z grejpfrutem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Homary a la Nancy Lam
Przepis z programu Nancy Lam Ananasy i homary (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Małże z chili, trawą cytrynową i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki z solą i pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z langusty, fenkułu i winogron
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.