Tomasz Jakubiak

Jakubiakowe gołąbki krużewnieckie


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 357

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

główka białej kapusty

500 g mielonego mięsa wieprzowego

200 g ugotowanej kaszy gryczanej

300 g zmielonych, ugotowanych ziemniaków

2 ząbki czosnku

cebula

jajko

sól

pieprz

litr bulion

 

Sos:

5 pomidorów

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

koperek

2 łyżki jogurtu

 

Przygotowanie:

Przygotuj farsz. W maszynce do mielenia zmiel mięso, ugotowane ziemniaki, kaszę i czosnek. Wszystkie zmielone składniki przełóż do miski, dodaj jajko.
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na łuszczu i dodaj do farszu. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj liście kapusty. Z kapusty wytnij głąb. Liście włóż do garnka z wrzątkiem i gotuj przez około 10 minut. Następnie osusz kapustę i wytnij z liści twarde cześć.

W każdy liść zawiń porcję farszu. Tak przygotowane gołąbki ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalej bulionem, przykryj i wstaw do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni do momentu, aż kapusta będzie miękka, a gołąbki przyrumienione z wierzchu.

Przygotuj sos. Pomidory obierz ze skóry i drobno posiekaj, przełóż do miski. Dodaj czosnek, koperek, jogurt. Sos dopraw solą i pieprzem. Gołąbki podawaj z sosem. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

Jakubiakowe gołąbki krużewnieckie
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gołąbki z indykiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne, Dania z indyka, Gołąbki
Cygańskie gołąbki na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
Gołąbki z łososiem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne, Gołąbki
Gołąbki z kaszą, wątróbką i śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gołąbki w liściach chrzanu
Jola Słoma
Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Gołąbki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.