Gary  Rhodes

Jajo po szkocku z wędzonym łupaczem


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Jajo po szkocku z wędzonym łupaczem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175 g filetów ze złocicy

pokrojonych w kostkę

4-6 jaj ugotowanych na twardo

1 białko

sól i pieprz

75-125 ml śmietany

sok z 1 cytryny

100 g wędzonego łupacza

gorące mleko do zalania ryby

tarta bułka i mąka do obtaczania

rozkłócone jajko do zanurzania ryby

olej roślinny do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Filety złocicy wrzuć do malaksera. Dodaj solidną szczyptę soli. Zmiksuj na gładką masę, aż powstanie kula. Wyłącz urządzenie. Wlej jedno białko i dalej miksuj. Dolewaj śmietanę, miksując. Chodzi o osiągnięcie dość gęstej masy. Przełóż do miski. Dolej sok z cytryny. Dosyp pieprz, wymieszaj. Wędzonego łupacza zalej gorącym mlekiem. Gdy mleko wystygnie jest gotowy. Wyjmuj z mleka łyżką cedzakową. Osusz nadmiar płynu na papierowym ręczniku kuchennym. Podziel na kawałki. Dorzuć do musu i wymieszaj. Wstaw na godzinę do lodówki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.