Laura Calder

Jajo dinozaura


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Jajo dinozaura
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Kurczak:

1,35 kg kurczaka

duża ilość świeżych ziół (do wyboru: pietruszka, tymianek, rozmaryn, estragon, liście laurowe)

4 – 5 ząbków czosnku, rozgniecionych nożem

pieprz

odrobina oliwy



Ciasto:

1 kg mąki

6 białek jajek

500 g soli gruboziarnistej

woda



Glazura:

1 żółtko jajka



Przygotowanie:

Wsuń dużą ilość ziół pod skórę kurczaka. Nadziej kurczaka czosnkiem i pozostałymi ziołami. Natrzyj drób pieprzem i oliwą.



Skorupka: wymieszaj mąkę, białka i sól, dodaj wodę i zagnieć ciasto. 1/4 ciasta rozwałkuj – to będzie baza pod kurczaka. (Jeśli ciasto rozrywa się, oznacza to, że potrzebuje więcej mąki). Ułóż spodnią warstwę na blasze. Na niej połóż kurczaka. Rozwałkuj pozostałe ciasto i przykryj nim kurczaka. Dobrze sklej spód i wierzch ciasta. Jeśli zobaczysz jakieś otwory lub pęknięcia – zaklej je. Do żółtka jajka dodaj nieco wody, wymieszaj i posmaruj mieszanką ciasto.



Piecz półtorej godziny w temperaturze 160°C. Kurczaka wyjmij z piekarnika 10 min przed podaniem. Przetnij skorupkę i wyrzuć ją. Pokrój mięso i podaj. Cały kurczak będzie wspaniale pachniał ziołami!



© Laura Calder





powrót

Podobne przepisy

Klopsiki z sałatką z arbuza i dzikim ryżem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Hamburger doskonały
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Confit z kaczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.