Jajka zapiekane z szynką

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Jajka zapiekane z szynką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże świeże jajka

plasterek szynki

7 listków estragonu

1 łyżka gęstej śmietany

masło do natłuszczenia kokilek

sól

czarny pieprz

pół łyżeczki słodkiej papryki

 

 

Przygotowanie:


Do zimnego piekarnika wstaw brytfannę do połowy wypełnioną wodą i nastaw temperaturę na 210 °C. Wysmaruj kokilki masłem i wsyp szczyptę soli na dno. Odłóż trochę szynki na bok. Resztę pokrój na cienkie paseczki, posiekaj estragon i wymieszaj. Mieszankę włóż do kokilek, pośrodku zostaw wgłębienie, do którego wbij jajko. Zmiksuj resztę szynki ze śmietaną, słodką papryką, solą i czarnym pieprzem. Nałóż krem na wierzch. Następnie włóż całość do piekarnika. Piecz w kąpieli wodnej przez 7 minut.

powrót

Podobne przepisy

Cannelloni ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
Farçon
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 45)
trudność: brak
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ziemniaczane gratin
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.