Jajka z krewetkami

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Jajka z krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g krewetek

surowych

obranych

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

1 białko

2 duże jajka

1 łyżeczka oleju sezamowego

3 łyżki bulionu z kurczaka (ewentualnie wody)

2 łyżki wina ryżowego (ewentualnie wytrawnego sherry)

1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

1/2 łyżeczki cukru

2 łyżki oleju arachidowego

do smażenia

posiekana dymka

do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Obtocz krewetki w białku i skrobi kukurydzianej. Wstaw do lodówki na 20 minut. Wbij jajka do miski, roztrzep i dodaj pozostałe składniki - olej sezamowy, bulion z kurczaka, wino ryżowe, sól, sos sojowy i cukier. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj krewetki i smaż, aż będą różowe. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. Patelnię wytrzyj. Rozgrzej na patelni resztę oleju i dodaj masę jajeczną. Kiedy jajka zaczną się ścinać, dodaj krewetki. Smaż jeszcze przez chwilę, aż krewetki będą ciepłe, a jajka takie, jak lubisz. Podawaj od razu, przybrane posiekaną dymką.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.