Emeril Lagasse

Jajka w stylu pontchartrain


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Jajka w stylu pontchartrain
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g boczku

1 łyżka octu

8 dużych jajek

8 angielskich muffin (delikatnie opieczone połówki skropione oliwą z oliwek)

sos holenderski z szynką Tasso (patrz przepis z odc. 1)

smażone ostrygi (patrz przepis z odc. 1)

½ szklanki posiekanej dymki

¼ szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Plasterki boczku pojedynczo rozłożyć na blaszce do pieczenia. Piec przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika poszczególne plasterki przekroić na pół. Odstawić na bok.
Przygotować kąpiel wodną. Wodę doprowadzić do wrzenia później gotować na wolnym ogniu. Wlać ocet. Do osobnych miseczek rozbić 4 jajka. Później pojedynczo, zachowując szczególną ostrożność, wlać je do wody. Przy pomocy dużej łyżki spróbować nadać jajku jego pierwotny kształt. Powtórzyć tę czynność kilka razy, aż białko całkowicie osłoni żółtko. Gotować przez 3, 4 minuty do momentu aż białka się zetną, a żółtka odrobinę stwardnieją. Wyjąć jajka z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej. Od razu przełożyć na muffiny lub do dużej miski z zimną wodą. To samo zrobić z pozostałymi jajkami w razie potrzeby dolewając wody. Należy pamiętać o tym, że doprowadzona do wrzenia woda powinna cały czas goto

powrót

Podobne przepisy

Tartinki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Hamburger doskonały
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.