Anna Olson

Jajka w koszulkach na słonych gofrach


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Jajka w koszulkach na słonych gofrach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Słone gofry

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

120 g niesolonego masła, stopionego

2 szklanki maślanki

2 jajka

1 szklanka drobno posiekanej dymki

oliwa do natłuszczenia gofrownicy



Przygotowanie

Wymieszaj mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. W oddzielnej misce zmiksuj stopione masło, maślankę i jajko. Zalej tą mieszaniną sypkie składniki i wymieszaj, aż się połączą. Dodaj dymkę i zamieszaj. Rozgrzej gofrownicę i lekko natłuść. Upiecz gofry zgodnie z instrukcją producenta (ok. 1/3 szklanki ciasta na 1 gofra). Podawaj na gorąco.



Krem pomidorowy

500 ml dojrzałych pomidorów truskawkowych

½ szklanki oleju z pestek winogron albo rzepakowego

sól i pieprz



Przygotowanie

Umyj i blenderem zmiksuj pomidory na purée. W trakcie miksowania wlewaj stopniowo oliwę. Przetrzyj przez sito, dopraw do smaku i wstaw do lodówki przed podaniem.



Jajka w koszulkach z boczkiem

8 plastrów gotowanego boczku

1 łyżka białego octu winnego

8 dużych jajek



Przygotowanie

Podsmaż plastry boczku z obu stron i przechowuj w cieple. Wlej do garnka 4 l wody, dodaj ocet i zagotuj. Rozbij jajko do szklanki. Zamieszaj wodę w garnku, żeby zrobił się wir. Wylej jajko tuż obok wiru i gotuj na małym ogniu, aż białko zetnie się na zewnątrz, a żółtko pozostanie w stanie półpłynnym (ok. 4 min). Można gotować w ten sposób 2 do 3 jajek jednocześnie. Gotowe jajka wyjmij łyżką cedzakową. Na talerzach rozłóż po 2 gofry, nałóż na nie po plastrze boczku i jajku w koszulce. Polej łyżką sosu pomidorowego. Podawaj natychmiast.



© Anna Olson



powrót

Podobne przepisy

Przekąski do aperitifu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sandwicze z kremem z mozzarelli i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jajka po baskijsku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.