Jajka w kokilkach

Jajka w kokilkach
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Dodatki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na maśle przesmaż na złoto cebulę. Szynkę lub pomidora pokrój w kostkę. Na dnie małych foremek żaroodpornych rozłóż po łyżce podsmażonej cebuli. Można urozmaicić skład dodając do cebuli szynkę lub pomidora, albo jedno i drugie. Na cebulę wbij jajko, na wierzch połóż kawałek masła i ewentualnie łyżkę śmietany. Posyp pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Ustaw kokilki w naczyniu z wysokimi brzegami i napełnij je gorącą wodą, tak by sięgała do połowy kokilek. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 12 minut, by jajko było ścięte na miękko. Trzeba sprawdzać, gdyż czas pieczenia zależy od wielkości jajek, grubości ścianek kokilek i dodatków.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA