Agnieszka Kręglicka

Jajka w kokilkach


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Jajka w kokilkach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

świeże jajka

masło

cebula pokrojona w kostkę

sól

pieprz

Dodatki:

szynka gotowana

pomidor

śmietana

 

Przygotowanie:

Na maśle przesmaż na złoto cebulę. Szynkę lub pomidora pokrój w kostkę. Na dnie małych foremek żaroodpornych rozłóż po łyżce podsmażonej cebuli. Można urozmaicić skład dodając do cebuli szynkę lub pomidora, albo jedno i drugie. Na cebulę wbij jajko, na wierzch połóż kawałek masła i ewentualnie łyżkę śmietany. Posyp pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Ustaw kokilki w naczyniu z wysokimi brzegami i napełnij je gorącą wodą, tak by sięgała do połowy kokilek. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 12 minut, by jajko było ścięte na miękko. Trzeba sprawdzać, gdyż czas pieczenia zależy od wielkości jajek, grubości ścianek kokilek i dodatków.

powrót

Podobne przepisy

Szynka pieczona
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasta z szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczona szynka w glazurze
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.