Jajka rozwiedzione

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Jajka rozwiedzione
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
4 kromki chleba

oliwa do smażenia

4 jajka



Salsa czerwona:

oliwa

½ czerwonej cebuli

½ ząbka czosnku

1 zielona lub czerwona papryczka chilli

½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1 puszka pomidorów (400 g)

sól i świeżo zmielony pieprz



Salsa zielona:

½ jabłka granny smith

½ ogórka

garść naci kolendry

2 małe dymki

¼ łyżeczki posiekanej zielonej papryczki chilli

sok z 1 limonki

sól



Przygotowanie:

1. Przygotować czerwoną salsę: cebulę i czosnek obrać, z chilli usunąć nasiona, wszystko drobno posiekać. Pomidory osączyć z soku. Rozgrzać w rondlu oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, mieszając smażyć na małym ogniu aż się zeszklą. Wrzucić chilli i ziele angielskie, zamieszać i smażyć 1 minutę, dodać pomidory i rozgnieść je łyżką. Gotować na małym ogniu 20 minut, aż sos stanie się gładki i zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

2. Zrobić zieloną salsę: jabłko i ogórek drobno posiekać, kolendrę posiekać, dymkę pokroić na cienkie plasterki. Wszystkie składniki zmieszać w misce, doprawić solą. Salsę można też zmiksować pulsacyjnie w malakserze.

3. Rozgrzać na patelni nieco oliwy i usmażyć jajka sadzone. Kromki chleba podpiec w tosterze lub usmażyć na oliwie na drugiej patelni.

4. Rozłożyć na talerzach po 2 kromki chleba, każdą przykryć jajkiem sadzonym, jedno polać salsą czerwoną, drugie posypać zieloną i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Szparagi w sosie pomarańczowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Burgery z łososia z salsą z mango
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.