Si King

Jajka po szkocku


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Jajka po szkocku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 jajek

500 g mięsa z surowej kiełbasy

1 łyżeczka suszonej szałwi

½ łyżeczki suszonego tymianku

szczypta pieprzu kajeńskiego

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

125 g bułki tartej

olej roślinny

do głębokiego smażenia

 

 

Przygotowanie:


Ugotować 6 jajek na pół twardo (białko ma być ścięte całkowicie, a żółtko lekko ścięte, ale już nie płynne). Wyjąć jajka i włożyć pod zimną bieżącą wodę. Pozostałe dwa jajka roztrzepać w miseczce.
W drugiej misce wymieszać mięso z przyprawami. Podzielić mięso na sześć porcji. Z każdej porcji zrobić kulkę, a następnie rozpłaszczyć ją na kotlecik. Jajka osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w mące. Ułożyć na kotleciku ugotowane jajko i szczelnie oblepić mięsem, uważając, by między jajkiem, a warstewką mięsa nie zostało powietrze. Oblepione mięsem jajka obtoczyć w mące, a następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Ponownie zanurzyć w jajku i ponownie obtoczyć w bułce tartej. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej do temperatury 170 stopni Celsjusza. Smażyć jajka po 2-3 przez 4-5 minut, co jakiś czas obracając. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Podawać natychmiast po usmażeniu, przekrojone na pół.

powrót

Podobne przepisy

(odc.009) polenta
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
Fantazyjny camembert
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jajka po wiedeńsku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.