Jajka po benedyktyńsku

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 9)
trudność: łatwe

Jajka po benedyktyńsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na sos holenderski:

3 żółtka

1 ½ łyżki soku z cytryny

175 g roztopionego ciepłego masła



Do jajek:

4 jajka w temperaturze pokojowej

2 bułeczki, przekrojone na pół i opieczone

4 plastry szynki



Sos holenderski:

Żółtka, sok z cytryny i 1 łyżkę wody umieść w blenderze i miksuj, aż powstanie gładka mieszanina. Powoli dodaj ciepłe masło, cały czas miksując. Kontynuuj, aż sos stanie się gęsty i błyszczący. Dopraw solą morską i białym pieprzem. Odstaw w ciepłe miejsce.



Jajka:

Na patelnię wlej 5 cm wody i postaw na dużym ogniu. Kiedy woda się zagotuje, wyłącz gaz i delikatnie wbij jajka do wody. Nakryj patelnię i pozostaw na 3 minuty lub do chwili, gdy białko się zetnie. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku. Na każdym talerzu umieść połowę bułeczki. Na niej połóż plaster szynki, a następnie jajko. Łyżką nałóż sos holenderski i natychmiast podaj.





© Bill Granger

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.