Jajka po benedyktyńsku z łososiem

Przepis z programu Ideał (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Jajka po benedyktyńsku z łososiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sos holenderski:

3 łyżki białego octu winnego

6 ziaren pieprzu

½ szalotki, drobno posiekanej

1 suszony liść laurowy

125 g masła

2 żółtka



Jajka po benedyktyńsku:

1 zmiażdżony ząbek czosnku

1 łyżka masła

300 g szpinaku, umytego

2 łyżki białego octu winnego

4 jajka

2 bułeczki pszenne (angielskie mufiny albo płaskie części przekrojonych kajzerek)

4 plastry wędzonego łososia

gałązki bazylii i cząstki cytryny do podania



Przygotowanie:

1. Ugotuj w rondlu na dużym ogniu ocet, ziarna pieprzu, szalotkę i liść laurowy, redukując do połowy objętości i przecedź do dzbanka. Roztop zimne masło w rondlu, a następnie przelej je do dzbanka i odstaw, żeby mleczne cząstki opadły na dno. Ostrożnie zlej sklarowany tłuszcz mleczny.



2. Żaroodporną miskę z żółtkami ustaw na garnku z niewielką ilością wrzącej wody. Ubijaj je bez przerwy trzepaczką, aż żółtka będą jasne i puszyste. Zdejmij miskę z garnka i ciągle ubijając, powoli dolewaj klarowne masło, aż uzyskasz sos o gęstej, gładkiej konsystencji. Dodaj około 1 łyżeczki octowego syropu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozrzedź go odrobina gorącej wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.



3. Rozgrzej duży rondel na średnim ogniu. Włóż na dno czosnek z niewielką ilością masła oraz umyty szpinak. Przykryj i duś 2 minuty. Wyjmij szpinak z rondla, osącz i wyciśnij.



4. Zagrzej wodę w rondlu na małym ogniu – od dna powinny się unosić drobne pęcherzyki – i wlej 2 łyżki octu. Delikatnie przemieszaj wrzątek łyżką, a następnie rozbijaj kolejno jajka i ostrożnie wpuszczaj do wody, by po 3-4 minutach wyjąć je z garnka cedzakową łyżką. Przechowaj jajka w cieple.



5. Przekrój angielskie mufinki na pół (albo użyj dolnych połówek kajzerek) i zrób złociste grzanki. Połóż po 2 połówki na każdym talerzyku, na grzankach po plastrze wędzonego łososia, trochę szpinaku a na koniec jajka po benedyktyńsku. Polej sosem holenderskim i podaj przybrane listkami bazylii, z cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Bób z szynką i sherry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dynia przekładana cykorią
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Pomidory faszerowane mozzarellą i boczkiem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Namy z warzywami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Irlandzki colcannon
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.