Jajka po benedyktyńsku na szynce

Przepis z programu Ideał (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Jajka po benedyktyńsku na szynce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos holenderski:

3 żółtka

1 łyżka soku z cytryny

10 łyżek masła, stopionego

Tabasco albo ostry sos chili

½ łyżeczki ostrej mieszanki kajuńskiej



Jajka:

olej

1 cebula, pokrojona na krążki

2 plastry wędzonej szynki

2 łyżeczki białego octu winnego albo jabłkowego

4 jajka

2 pszenne bułeczki (angielskie muffiny albo płaskie części przekrojonych kajzerek)

masło do posmarowania

bazylia do przybrania



Przygotowanie:

1. Sos holenderski: zmiksuj w blenderze żółtka z ¼ łyżeczki soli, a następnie – miksując na średnich obrotach przez 20-30 sekund – dodaj sok z cytryny. Żółtka powinny być jasne i puszyste. Zmniejsz obroty do minimum i powoli wlewaj cienkim strumieniem gorące, stopione masło. Sprawdź, czy sos jest dość słony i kwaskowaty, po czym wmieszaj sos chili i, jeśli trzeba, więcej soku z cytryny. Dodaj szczyptę mieszanki kajuńskiej, przelej sos holenderski do dzbanka i postaw go w ciepłym miejscu, żeby nie wystygł.



2. Na średnim ogniu rozgrzej na dużej patelni trochę oleju. Podsmaż krążki cebuli oraz szynkę i smaż powoli, od czasu do czasu odwracając, aż się zrumienią (około 5-8 minut). Zdejmij je szczypcami lub widelcem i połóż na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.



3. W czasie, kiedy szynka będzie się smażyć, w szerokim rondlu zagotuj tyle wody, żeby wypełniała go w 2/3 objętości i dolej ocet. Zmniejsz płomień, żeby woda bardzo delikatnie wrzała i wbij do niej jajka. Zrób tosty z angielskich muffin/połówek kajzerek. Po 3-4 minutach wyjmij jajka z wrzątku i połóż na papierowym ręczniku.



4. Posmaruj masłem mufinki/kajzerki i nałóż porcję szynki z cebulą. Ułóż na wierzchu jajka w koszulce i polej je sosem holenderskim. Podaj oprószone przyprawą kajuńską i ozdobione bazylią

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.