Katia Roman-Trzaska

Jajka pieczone z kurkami i parmezanem


Przepis z programu Little Chef (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

odsłon: 8043

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 łyżeczka miękkiego masła

1 jajko

2 łyżki słodkiej śmietanki

1 łyżka pokrojonych na małe kawałki i usmażonych kurek

1 łyżeczka parmezanu lub innego ostrego sera

oliwa do obsmażenia kurek

sól

pieprz

świeży tymianek (jeśli nie masz, użyj tymianku suszonego)

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Oczyść kurki i obsmaż je na oliwie. Posmaruj kokilkę masłem, posyp solą i pieprzem. Na spód połóż ok. 1 łyżkę kurek, posyp listkami świeżego tymianku. Do miseczki wbij jajko, delikatnie przelej je do kokilki. Dodaj 2 łyżki śmietanki, tak by nie zalać żółtka. Posyp startym parmezanem. Na blachę do pieczenia wlej trochę (ok. 2 cm) ciepłej wody. Kokilki mają stać w wodzie. Piecz 10 minut. Żółtko powinno być ledwo ścięte.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.